Bijltjesdag

 een voorstelling van

Davita Sinke   Cas van Eck

in samenwerking met

Ida van Duuren   Agaath Mulder

spel en teksten

Emma Meester, Flora Teitsma, Jade van der Zee, Joris van Zomeren,
Marèl Bartling, Maud de Jong, Maud van den Berg,
Mirte Mosselman & Monique van der Ploeg

productie Kamiel van der Laan
Speciale dank aan Rianne Oosterom
voor het beschikbaar stellen van de interviews van de tentoonstelling Geknipt voor de Vijand

het verhaal

De hele oorlog lang had menig Nederlander gewacht op de dag des oordeels. Met de bevrijding door de geallieerden, op 5 mei 1945, werd Bijltjesdag een feit. Iedereen die met de bezetter had samengewerkt, werd opgepakt en publiekelijk vernederd. Ineens had Nederland er miljoenen rechters bij die met een botte bijl en zonder wetboek tekeer gingen.

De Vijfde Krans

In 2020 maakten de leerlingen van het Winkeltheater voor de de stop-motion documentaire over de vijfde krans van de Nationale Dodenherdenking, die voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Met muziek van Rob Goorhuis.

zo smaakte de bevrijding

Niet alleen voor mensen die samen hadden gewerkt was de bevrijding bitter. Door de hongerwinter en de jarenlange oorlog, was er bijna niets meer te eten. Sofie Jonker maakte als spin-off van Bijltjesdag een mini docu over de bevrijding en eten.

Making-of

In deze terugblik vertellen makers en spelers over hun maakproces voor de voorstelling Bijltjesdag. Vanwege de corona pandemie verliep deze grotendeels via Zoom. Verder vertellen diverse toeschouwers over hun kijkervaring.