leeftijd: 13 t/m 80 jaar
lestijd: wisselend per fase
periode: januari t/m mei 2022
locatie: Winkeltheater, Traaij 76a Driebergen
kosten: divers.
docenten: Olaf Brands & Dennis Jehee
m.m.v.: Kamiel van der Laan (script en productie), Jan Diederen (poppenontwerp)

co-productie met Stichting Heuvelrug Theater, mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie

eerdere herdenkingstheaterproducties

[2020] De vijfde krans

Het verhaal van de Dierentuin vertelt over hoe Ouwehands Dierenpark in Rhenen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog met zijn dieren vluchtte naar Driebergen. In samenwerking met initiatieven uit Veenendaal en Rhenen wordt deze tocht in drie dagen (2, 3 en 4 mei) opnieuw afgelegd. In elk dorp wordt ‘s avonds het verhaal op locatie nagespeeld met 50 gigantische poppen. 

Achtergrond

2 lama’s, 4 kamelen, een witte koe, de koe van De Jong, 3 kerrie-stieren, 5 schapen, 2 karrekoen schapen, 15 kippen, 13 papegaaien, een geitje, een kalkoen, een gans, twee waterbuffels, een paard, een paard van De Jong en 4 ezels

In de vroege morgen van 17 februari 1945 trekt een stoet van 58 dieren weg van Ouwehands Die- renpark in Rhenen. De opsomming hierboven was alles wat de laatste zes aanwezige medewerkers van Ouwehands Dierenpark mee kunnen nemen. De avond ervoor hebben ze van de Nederlandse SS bevel gekregen het park binnen 18 uur te verlaten.

In de middag wordt nog geprobeerd om de olifanten op te halen. Wanneer ze met de dieren bij de grote weg aankomen, racet een vrachtwagen op de velgen voorbij. Het oorverdovend geluid van de velgen op het steen doet de dieren dermate schrikken dat ze omdraaien en terug naar hun ver- blijf denderen. Ook een tweede poging mislukt.

Verschillende participatiefases

Fase 1: researchgroep komt bij elkaar om meer achtergrondinformatie te zoeken.
Fase 2: 5 tekstacteurs krijgen een aantal lessen in de winter periode en spreken de teksten in.
Fase 3: Voorjaarskamp eind februari. Jongeren maken reusachtige poppen voor de voorstelling. Eerste ideeën worden uitgeprobeerd.
Fase 4: 8 zondagen waarin alle spelers samen komen op het stuk in elkaar te zetten.

Nog vragen?

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over dit project. Vul hiervoor het contactformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.